دوره 10، شماره 3 - ( مقالات زیست شناسی 1389 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 911-891 | برگشت به فهرست نسخه ها

Download citation:
Send citation to:

Study of Spermatogenesis process in the Caucasian agamid lizard, Laudakia caucais. Journal title 2010; 10 (3) :891-911
URL: http://jsci.khu.ac.ir/article-1-1440-fa.html
قارزی احمد، حیدری نسرین، عباسی محسن. مطالعه فرآیند اسپرماتوژنز در سوسمار آگامای قفقازی (Laudakia caucasia). عنوان نشریه. 1389; 10 (3) :891-911

URL: http://jsci.khu.ac.ir/article-1-1440-fa.html

1- عضو هیات علمی، دانشگاه لرستان
2- دانشگاه لرستان
3- عضو هیات علمی دانشگاه لرستان
چکیده:   (5179 مشاهده)
چکیده
در سوسماران اسپرماتوژنز به عنوان بخش مهمی از روند تولید مثل بطور کلی به دو حالت فصلی و غیرفصلی انجام میگیرد. روش فصلی معمولاً در گونه‌های ساکن نواحی معتدل دیده میشود در حالیکه طریقه غیرفصلی در نمونه‌هایی دیده میشود که در مناطق گرمسیری زیست میکنند. در این تحقیق فعالیت اسپرماتوژنز در گونۀ Laudakia caucasia یا آگامای قفقازی ساکن زاگرس مرکزی مورد مطالعه قرار گرفته است. برای اینکار تعداد 34 نمونه از سوسمار مذکور در دو فصل مختلف سال از محیط زیست طبیعی آنها در شهرستان نورآباد جمع آوری گردیدند. نمونه‌ها سپس کشته شدند و بیضه‌های آنها خارج گردید و بعد از اندازه گیری ابعاد بیضه‌ها، نمونه‌ها برای مطالعه بافت شناسی آماده شدند. نتایج بدست آمده از مطالعات مورفومتریک، هیستومتریک و بافت شناسی نشان داد که فرآیند اسپرماتوژنز در این گونه به صورت فصلی است و طی دو دورۀ فعال و غیرفعال انجام می‌شود. دورۀ فعال که شامل اواخر بهار و اوائل تابستان میگردد زمانی است که سلولهای پیش‌ساز زایا فعالانه درگیر روند تکثیر، نمو و تمایز هستند و در این زمان تمام اشکال تمایزی سلولهای اسپرماتوژنیک در دیوارۀ لوله‌های منی‌ساز دیده میشود. در دورۀ غیرفعال که با اواخر تابستان تا اوائل بهار آینده مطابقت میکند اسپرماتوزوئیدی نیز در لوله‌های منی‌ساز یافت نمیشود چون فعالیت اسپرم زایی در بیضه‌ها متوقف شده است. در عوض در این زمان فعالیتهای ترمیمی در بیضه انجام میگیرد و حیوان خود را برای شروع دوره دیگری از تولید اسپرم در فصل بعدی مهیا می‌نماید.
متن کامل [PDF 1855 kb]   (1546 دریافت)
نوع مطالعه: مقاله استخراج شده از پایان نامه |
انتشار: 1388/11/26

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

بازنشر اطلاعات

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه علوم دانشگاه خوارزمی می باشد.