دوره 9، شماره 4 - ( 8-1388 )                   جلد 9 شماره 4 صفحات 592-583 | برگشت به فهرست نسخه ها

Effects of Nickel Concentration and some Environmental Factors on the Growth of Wheat Seedlings. Journal title 2010; 9 (4) :583-592
تأثیر غلظت‌ نیکل بر رشد دانه‌رست‌های گندم و اثر بعضی عوامل محیطی بر آن. عنوان نشریه. 1388; 9 (4) :583-592

نیکل از عناصر ضروری برای رشد گیاهان به‌شمار می‌رود. در این پژوهش، اثر غلظت‌های متغیر نیکل (1280، 640، 320، 160، 80، 40 و 0 میکرومولار) بر رشد گیاهچه‌های بذری چهار رقم گندم (سرداری، زرین، الموت و C-73-20) و اثر عوامل محیطی مانند تغییرات pH و غلظت کلسیم بر رشد گیاهچه‌های بذری رقم زرین بررسی شد. همچنین میزان تراوش قنــدهای محلول از ریشه به محیط به‌عنوان پاسخ به تنش غلظت‌های بالای نیکل، به روش فنل ـ سولفوریک اندازه‌گیری شد. نتایج نشان دادند که رقم الموت از همه ارقام نسبت به تنش نیکل مقاوم‌تر است.از سوی دیگر بافت‌های ریشه‌ و ساقه‌ پاسخ رشدی متمایزی در برابر نیکل نشان دادند به‌طوری که رشد ریشه‌چه حساس‌ترازساقه‌چه بود. کاهش pHتأثیرباز دارندگی نیکل بر رشد ریشه‌‌چه و ساقه‌چه را افزایش داد. این بررسی‌ نشان داد که با افزایش غلظت کلسیم از سمیت نیکل کاسته می‌شود. همچنین نیکل از تراوش قندهای محلول به خارج از سلول‌های ریشه جلوگیری می‌کند.
واژه‌های کلیدی: نیکل، کلسیم، pH، قندهای محلول، غلات
نوع مطالعه: علمی پژوهشی کاربردی |