چکیده: (6761 مشاهده)
گیاه نوروزک از تیره نعناع2 و بومی استان خراسان و سمنان است. این گیاه دارای خواص ارزشمند بسیاری است. از جمله، ضددرد، ضدالتهاب، آرام بخش، کاهشدهندهٔ قند خون و آنتیاکسیدان است. این تحقیق به منظور تعیین بهترین مرحلهٔ رشد و نمو برای استفادهٔ بهینه از خواص ضد باکتریایی برگ گیاه دارویی نوروزک1، اجرا شد. برگ گیاه در سه مرحلهٔ مختلف از رشد و نمو (مرحلهٔ رویش، مرحلهٔ گلدهی و مرحلهٔ رسیدگی بذر) جمعآوری و خشک شد. سپس عصارهٔ متانولی برگ در دستگاه تقطیر در خلأ خشک شد. غلظتهای 5،10،15و20 گرم در لیتر از آن تهیه و بهروش دیسک دیفوزیون3 بر روی باکتریهای اسریشیا کولی4، پسدومونوس آروجینوس5 ، استافیلوکوکوس آرئوس6 ، کلبسیلا پنئومونیی7 و پروتئوس میرابیلیس8 اثر داده شد. پس از 24 ساعت، قطر هاله ممانعت از رشد اندازهگیری و اثر بازدارندگی این عصارهها با یکدیگر وبا آنتی بیوتیکهای تتراسایکلین، پنی سیلین و آمپی سیلین مقایسه شد. تجزیه وتحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار JMP و بر اساس آزمون HSD در سطح اطمینان 95% انجام شد. بیشترین فعالیت ضد باکتریایی برگ در مرحلهٔ گلدهی مشاهده شد و در بیشتر موارد تفاوت معنیداری بین مرحلهٔ گلدهی و دو مرحلهٔ دیگر وجود داشت. از سوی دیگر در مورد بعضی از باکتریها تأثیر ضدمیکروبی عصاره برگ بهویژه در مرحلهٔ گلدهی بهطور معنیداری بیشتر از تأثیر آنتی بیوتیکهای مذکور و در مواردی مشابه با تأثیر آنها بود. بنا بر این به نظر میرسد که بهترین زمان برای بهرهبرداری از خاصیت ضد باکتریایی برگ، مرحله گلدهی است. همچنین با توجه به فرایند مقاوم شدن برخی سویهها به آنتی بیوتیکهای سنتزی رایج، لزوم استفاده از ترکیبات ضد باکتریایی طبیعی میتواند ارزشمند باشد که البته این امر پژوهشهای دقیقتری را ایجاب میکند
انتشار: 1389/8/24