دوره 18، شماره 57 - ( شماره 1 و 2-زمین شناسی و زیست شناسی از صفحه 137 تا 202 و شیمی از صفحه 203 تا 236 1383 )                   جلد 18 شماره 57 صفحات 190-181 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (3877 مشاهده)
تعدادی از گونه‌‌های گیاهی ساپونین‌‌های تری‌ترپنوئیدی را به عنوان قسمتی از فرآیند طبیعی رشد و نموشان سنتز می‌کنند. نمونه‌‌هایی از این گیاهان به عنوان منابع دارویی مورد استفاده قرار می‌گیرند. اهمیت این ترکیبات ناشی از خصوصیات دارویی، فعالیت ضد میکروبی و احتمالاً نقش آن‌‌ها به عنوان تعیین کننده‌‌های مقاومت گیاه در برابر بیماری است. دراین پژوهش, گیاه دارویی مینای چمنی از تیره‌ کمپوزیته، ساپونین‌‌های تری ترپنوئیدی خود را عمدتاً در ریشه، در پاسخ به سالیسیلیک اسید و عامل ‌بیماری‌زا افزایش می‌دهد. نتایج حاکی از آن است که مقدار ساپونین‌ها در گیاهان تیمار شده با غلظت‌های 3، 7 و11 میکرومولار سالیسیلیک اسید نسبت به گیاهان تیمار نشده با سالیسیلیک اسید و بدون آلودگی (گیاهان کنترل) افزایش پیدا کرد. همچنین مقدار ساپونین‌ها در گیاهان آلوده و بدون تیمار سالیسیلیک اسید ‌بیش‌تر از گیاهان کنترل بود. و در زمانی که گیاهان آلوده، با سالیسیلیک اسید تیمار شدند، افزایش قابل ملاحظه‌ای در مقدار ساپونین‌ها نسبت به گیاهان کنترل مشاهده شد. همچنین قله‌‌های به دست آمده از نمونه‌ها به روش HPLC و مقایسه‌ آن‌‌ها با ساپونین استاندارد، نتایج فوق را تأ یید کرد.
متن کامل [PDF 316 kb]   (1569 دریافت)    

انتشار: 1382/10/25

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.